Formålet til Norsk Rikstoto er «å være en vesentlig bidragsyter til å sikre utviklingen av hestehold og hesteavl i Norge». Det ble opprettet av Det norske travselskap og Norsk jockeyklubb, hvor staten er største aktør.

Med konsesjon på alt av hestespill i Norge ønsker Norsk Rikstoto i likhet med Norsk Tipping å gi mest mulig penger til hestesporten, som premier og oppdrettspenger som skal gå til avl og forskning.

«Det er en fest å spille på hest»

Trav på BjerkeHestesporten er en fascinerende måte å satse penger på. Du trenger ikke å være profesjonell hestespiller for å tippe på hest, og du kan velge mellom flere forskjellige spillformer og -produkter. Hvilken hest du føler vil løpe raskest, er lærdom du får med tiden. Hver uke kan du lese ekspertenes observasjon på veddeløpsbanen, der de ser hvilke hester som det stilles store forventninger til. Har du lyst til å slenge inn en kupong i lunsjpausen, passer Lyntoto for deg som har dårlig tid. Velg dag, produkt og hvor mye penger du vil spille for, og Lyntoto- maskinen setter sammen kupongen for deg.

Ønsker du å spille på hest med jobben, kan du gjøre det med andelsspill. Gå sammen med flere, legg til flere hester på kupongen, og øk vinnersjansene. Én for alle, alle for én!

Har du mye å bidra med i hestespill kan du også levere din egen kupong. Få med deg hesteekspertenes gode tips og råd. Er du usikker, har ekspertene satt sammen tre typer kuponger med forskjellige priser.

Er du sikker på noen hester, men usikker på hvordan du fyller ut tippekupongen, kan du også velge alternativet «lynbanker». Bank inn seieren sammen med Lyntotomaskinen, og stol på at resterende hester på kupongen bringer seier på banen.

I butikken eller online kan du velge mellom flere forskjellige produkter hos Norsk Rikstoto. De mest kjente er kanskje V75, V76 og V5. Det finnes mange forskjellige produkter. Ved V75 på lørdager velger du hester fordelt på 7 forhåndsbestemte løp, der 7, 6 og 5 rette gir premie. Ved V76 på søndager tipper du på hele 7 løp og du mottar premie for 7 og 6 rette. Tilbakebetalingsprosenten på begge er 60 %! I V5 kan du derimot spille hver dag, og du forhåndstipper på kun 5 løp, noe som gir spillerne en større tilbakebetalingsprosent på 65 %.

I norsk travsport er 5 000 løpshester sysselsatt, noe som utgjør over 5 000 årsverk for tobeinte. Likevel er det lenge mellom hver gang vi ser en travsending på TV sammenlignet med andre typer idrett. Organisert travløp om penger har foregått i Norge siden 1928, mens Norsk Rikstoto kom 60 år senere, i 1982. Det er en av de eldste idrettene vi kjenner til, og det er fortsatt like spennende å se hvilken hest som er raskest på veddeløpsbanen.

De vanligste formene vi har i dag er travløp, sprang og galopp. Her kan du satse på både kaldblodshester og varmblodshester som går i løp. Å spille på hest er en fest!